IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

Пишете ни по скайп:
Chat with me
Работно време на PC сервизa

Работно време и адрес
на компютърния сервиз

От понеделник до петък

Стара Загора
ул. Цар Симеон Велики 170 Б
Бизнес Център "Алекса"
с/у магазин Боруй
ет.3 офис 4
от 14:30 до 18:30 часа

или със запитване на
0878 203 115

събота и неделя - ПОЧИВНИ ДНИ

Лаптопът загрява и шуми. Диагностика и Решения.

Когато Лаптопа започне да грее, това се усеща осезаемо и започва да работи по-шумно.

Всеки ползвател на Лаптоп вероятно се е сблъсквал или поне е чувал за този проблем, който е често срещан особено при преносимите компютри.

Най-честата причина за това явление е напластеното количество прах около вентилаторите и охладителните радиатори. В такива случаи вентилаторите, които охлаждат частите, се затрудняват да работят, забавят оборотите си и дори спират. Това е причината за прегряване на Лаптопа. Той става по-шумен и работи по-бавно. Необходимо е да се отвори от специалист, да се почисти от прахта и да се обнови термопастата на процесора, на видеокартата и др.чипове.

Някои обаче често смятат, че като приближат въздуховода на прахосмукачката до вентилатора на Лаптопа си, проблема ще се реши. За съжаление така се отстраняват едва 1/10 от набитите частици и проблема остава. Още по-голяма степен на замърсяване има, ако около Лаптопа се пуши. Димът влиза във въздуховодите и се филтрира. По частите полепват катранените частици, а по тях прах, който дори при леко загряване дори се превръща в кал. Използването на подложки не решава проблема, а по-скоро създава такова чувство. Подложките охлаждат само корпуса на Лаптопа. В повечето случаи те дори повече пречат, като спомагат за навлизането на прах в Лаптопа – чрез въздухопотока, който създават.

Понякога проблема не се решава само с почистването на Лаптопа. Радиаторите и термалните му модули контактуват с чиповете непряко, посредством термопаста или термоподложки. Често в следствие на продължително излагане на висока температура тези компоненти се спичат и стават негодни за употреба. Подмяната им е задължителна!

Важен момент е подмяната на термопастата на процесора и всички други чипове. Тя наподобява паста за зъби, която се слага на процесора, на чипове, видео карти и др., които имат нужда от охлаждане.

По-рядко (за щастие) се случва да е спукан термалния модул. Същият представлява медна тръба пълна със специален газ, подпомагащ за по-бързото извеждане на топлината до вентилатора на Лаптопа. При определни условия модулът се пука и газът му изтича. Това отнема охладителните способности на системата. В такъв случай е необходима подмяна на термалния модул.

В случай, че Лаптопа Ви стане изключително безшумен, то най-вероятно някои от вентилаторите е спрял / изгорял и има нужда от смяна. Така се намалява процеса на охлаждане и той веднага трябва да се смени.

Във всеки случай е необходима своевременна реакция – диагностика и отстраняване на проблема от компетентно лице – специалист, защото последиците биха могли да бъдат изключително сериозни – изгорял процесор, дъно или др.част на Лаптопа. Частите за преносими компютри са по-скъпи, тъй като са строго индивидуални за съответния модел, в следствие на което и ремонта им е по-скъп.

Не допускайте Лаптопа Ви да загрява, за да удължите времето му на ползване и добра работа!

Вашият коментар