IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

Пишете ни по скайп:
Chat with me
Работно време на PC сервизa

Работно време и адрес
на компютърния сервиз

От понеделник до петък

Стара Загора
ул. Цар Симеон Велики 170 Б
Бизнес Център "Алекса"
с/у магазин Боруй
ет.3 офис 4
от 14:30 до 18:30 часа

или със запитване на
0878 203 115

събота и неделя - ПОЧИВНИ ДНИ

Профилактика на лаптопи и компютри

Профилактика на лаптоп в Стара Загора от ХИТ ОФЕРТАОт дългогодишният ни опит в ремонта на лаптопи и мини компютри установихме, че повечето хора не обръщат внимание на един особено важен факт – опазването на лаптопа от замърсяване и задръстване на охлаждащите радиатори с прах, власинки, косми и други.

С течение на времето, колкото и да пазим лаптопа, малки косъмчета и власинки от плат се засмукват от вентилатора, охлаждащ системата и се полепват по вътрешната част на радиатора, като образуват плътен килим. Този килим пречи на преминаването на въздух през охлаждащия радиатор и съответно води до повишаване на температурата вътре в корпуса на лаптопа.

Освен това този ефект пречи на централния процесор, чипсета и видеоконтролера да се охлаждат правилно и накрая до прегряване на спойките на последните.

Когато това се случи лаптопът спира да работи, защото някои от основните връзки вече е прекъсната. Потребителите обикновено забелязват първо, че вентилатора на лаптопа им почти не спира да върти, корпуса на лаптопа в областта на радиатора е доста топла. На следващия етап лаптопът започва да изключва при по-голямо натоварване, например при игра на по-тежка игра. Ако и на този етап не се предприемат необходимите мерки за извършване на профилактика на лаптопа и почистване на въздуховодите му се стига до неприятният момент когато лаптопа спира да работи.

Съветваме нашите клиенти да не изчакват до последния етап, защото ремонтът на отлепен чипсет или видеоконтролер е скъп и не винаги е възможен, а дори и да е успешен лаптопът е изложен на много по-голям риск от ново отлепяне на чипове, дори и при по-ниска температура. Цената на профилактиката в ХИТ ОФЕРТА гр. Стара Загора е само 40 лева, и не си заслужава да се разделите с иначе добрия си лаптоп, спестявайки тази сума. Ремонтът на вече отлепен чип е доста по-скъп и не винаги възможен.

На приложена снимка сме показали как изглежда замърсен радиатор и самия килим, образувал се от косъмчета и влакънца.

Ето и няколко правила, които ще забавят задръстването на радиаторите :

  • Не използвайте лаптопа върху губери, килими, одеала и други подобни – те отделят много влакънца;
  • Не използвайте лаптопа върху прашни повърхности – вентилатора ще засмуче прахта;
  • Не пушете в стаята, в която е Вашият лаптоп – тютюневият дим полепва по радиатора и се превръща в лепило за косми и власинки;

В заключение ще добавя, че няма лаптоп, който фабрично да е предвиден да се самопрегрява! Използването на охлаждащи поставки е само временно решение – те няма да почистят Вашия лаптоп, а цената им е колкото цената на профилактиката, която бихме извършили в нашия сервиз. Усетите ли, че Вашият лаптоп започва да загрява повече от колкото в началото – обърнете се към сервизен специалист !

ВАЖНО !!! – Ако Вашият лаптоп е все още в гаранционен период –
НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ на неоторизирани сервизи да отварят лаптопа дори и за профилактика !!!
Това би довело до отпадане на гаранцията !

Вашият коментар